Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αλλαγές στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας

Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών,το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του Πανεπιστημίου πραγματοποίησε τις παρακάτω αλλαγές στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας(webmail):

1. Αντιμετώπιση spam

Για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των μηνυμάτων spam, στο διακομιστή που αποθηκεύονται τα μηνύματα των χρηστών με λογαριασμούς της μορφής @uowm.gr, υλοποιήθηκε φίλτρο που αποθηκεύει όσα μηνύματα μαρκάρονται σαν spam (έχουν δηλαδή το πρόθεμα ***SPAM*** στο θέμα τους) σε ξεχωριστό φάκελο με όνομα Spam.
Τα μηνύματα spam δεν διαγράφονται αυτόματα γιατί πάντα υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα, το ειδικό πρόγραμμα να θεωρήσει κάποιο κανονικό μήνυμα σαν spam. Έτσι, στη σπάνια περίπτωση που κάποιος χρήστης δεν έλαβε κάποιο μήνυμα επειδή ο διακομιστής το θεώρησε spam, μπορεί να το αναζητήσει π.χ. αφού συνδεθεί στο webmail.
Όσα μηνύματα παραμένουν στο φάκελο Spam για περισσότερες από 30 ημέρες, διαγράφονται αυτόματα.

2. Προστασία από επιθέσεις

Παρατηρήθηκαν τον τελευταίο καιρό επιθέσεις από κακόβουλους χρήστες που έχοντας στη διάθεσή τους κωδικούς χρηστών του Πανεπιστημίου που υπέκλεψαν/μάντεψαν, έστελναν μέσω της υπηρεσίας webmail μαζικά μηνύματα spam.
Για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους επιθέσεις, εφαρμόστηκαν στην υπηρεσία αυτή οι εξής περιορισμοί:
  • Ο μέγιστος αριθμός παραληπτών σε ένα μήνυμα είναι 48.
  • Ο μέγιστος αριθμός μηνυμάτων που μπορεί να αποστάλλούν ημερησίως από ένα λογαριασμό είναι 96.
Τα όρια αυτά κρίθηκαν αρκετά μεγάλα για να καλύψουν τις ανάγκες κανονικής χρήσης της υπηρεσίας webmail. Σε περίπτωση βέβαια που δεν επαρκούν, θα υπάρξει μεταβολή τους.

                                                                                                                                                               ΠΑΣΠ ΤΜΠΤ