Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλ/νιών

Βασικός στόχος του Τμήματος είναι η προαγωγή της επιστήμης της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και η προετοιμασία, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, Μηχανικών με όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να συμμετέχουν με επιτυχία σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, να υποστηρίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενώ θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τις εξελίξεις στους διαρκώς ανελισσόμενους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.


Προς τούτο, το τμήμα στα πρώτα έτη της λειτουργίας έχει ως στόχο να καλύψει ένα ευρύ φάσμα της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, στους φοιτητές να εμβαθύνουν στις κατευθύνσεις:

(α) Επιστήμης Υπολογιστών,
(β) Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων,
(γ) Προηγμένων εφαρμογών πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

ενώ παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής σε μαθήματα διοίκησης, διαχείρισης παραγωγικών συστημάτων, καινοτομίας, μεταφορά τεχνογνωσίας και επιχειρηματικότητας με σκοπό την απόκτηση γνώσεων, ιδιαίτερα πολύτιμων στην αγορά εργασίας. Οι παραπάνω κατευθύνσεις αυτές αντιστοιχούν σε τρεις ευδιάκριτους επαγγελματικούς, αλλά και επιστημονικούς κλάδους. Έγινε προσπάθεια ώστε η δομή του προγράμματος σπουδών να εφοδιάζει τους φοιτητές του τμήματος με τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται θέματα που άπτονται και των τριών αυτών επιστημονικών περιοχών.

Στα έξι πρώτα εξάμηνα σπουδών παρέχονται όλες οι απαραίτητες γνώσεις, ώστε απρόσκοπτα οι φοιτητές να μπορούν να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε από τις τρεις παρεχόμενες κατευθύνσεις ειδίκευσης. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με κατάλληλο συνδυασμό μαθημάτων από τους χώρους των Μαθηματικών και της Φυσικής, εφόδια απαραίτητα για την ανάπτυξη του επιστημονικού υποβάθρου που θα εξασφαλίζουν την κατανόηση των μαθημάτων κορμού, καθώς και βασικών μαθημάτων των τριών κατευθύνσεων.

Σήμερα στα πρώτα του βήματα το τμήμα προσπαθεί να υλοποίηση τους παραπάνω στόχους με την δημιουργία νέων εργαστηρίων, την στελέχωση με νέα μέλη ΔΕΠ καθώς και βοηθητικό τεχνικό και Διοικητικό προσωπικό, την διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης ερευνάς, την οργάνωση του προγράμματος σπουδών, την αναζήτηση πόρων για την ενίσχυση της ερευνάς και διδασκαλίας, την ενδυνάμωση των σχέσεων του με την τοπική κοινωνία .

Κατευθύνσεις 

Παρά το γεγονός ότι ο Τίτλος Σπουδών του Τμήματος είναι κοινός για όλους τους αποφοίτους, στο 7ο εξάμηνο των Σπουδών του ο φοιτητής καλείται να επιλέξει μία από τις ακόλουθες τρεις Κατευθύνσεις Ειδίκευσης που προσφέρει το Τμήμα:

Α. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Απευθύνεται στους φοιτητές που επιλέγουν τη γνωστική τους διεύρυνση στις επιστημονικές περιοχές του Λογισμικού Υπολογιστικών Συστημάτων, της Δομής και Λειτουργίας Υπολογιστικών Συστημάτων, της Ηλεκτρονικής, και της Θεωρητικής Πληροφορικής.

Β. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
Απευθύνεται στους φοιτητές που επιλέγουν τη γνωστική τους διεύρυνση στις επιστημονικές περιοχές των Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων, των Τεχνικών Μετάδοσης Σημάτων, των Πρωτοκόλλων Επικοινωνίας, των Προηγμένων Τηλεπικοινωνιακών Εφαρμογών και της Διάδοσης Σημάτων.

Γ. ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
 Απευθύνεται στους φοιτητές που επιλέγουν τη γνωστική τους διεύρυνση στις επιστημονικές περιοχές των Εφαρμογών Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών. Περιλαμβάνει μία σειρά μαθημάτων που καλύπτουν τα γνωστικά πεδία της Ανάλυσης και Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος & Εικόνας, της Τεχνολογίας Πολυμέσων, της Επικοινωνίας Ανθρώπου ? Υπολογιστή, της Αναγνώρισης Προτύπων και των Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων.



Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος είναι, όμως, αρκετά ευέλικτο, ώστε ο φοιτητής, να μπορεί να προσλαμβάνει γνώσεις και από τα γνωστικά αντικείμενα και των άλλων κατευθύνσεων πέραν εκείνης που έχει επιλέξει.

Εκτός αυτού, το Τμήμα προσφέρει μαθήματα στη Θεματική Περιοχή της Διοίκησης Συστημάτων και Υπηρεσιών, περιοχή που ενισχύει πολλαπλασιαστικά τις δυνατότητες του μηχανικού στην σύγχρονη εποχή.

Απευθύνεται στους φοιτητές που επιλέγουν τη γνωστική τους διεύρυνση στις επιστημονικές περιοχές του:
  • Λογισμικού Υπολογιστικών Συστημάτων,
  • Δομής και Λειτουργίας Υπολογιστικών Συστημάτων,
  • Ηλεκτρονικής,
  • Θεωρητικής Πληροφορικής.

Εγκαταστάσεις 

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στεγάζεται σε νεοκατασκευασμένο κτίριο 2000 τ.μ. που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης της Κοζάνης, στην οδό Κ. Καραμανλή & Λυγερής.
Στο κτίριο υπάρχουν και λειτουργούν :
• Η Γραμματεία του Τμήματος
• Αμφιθέατρο 150 θέσεων
• τρεις (3) μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας και τρεις (3) μικρότερες
• δύο εξοπλισμένα εργαστήρια Η/Υ
• ένα εξοπλισμένο εργαστήριο Ηλεκτρονικής
• ένα εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών (στο στάδιο του εξοπλισμού)
• βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο
• γραφεία μελών ΔΕΠ και γραφεία διδασκόντων
Ακόμη σε κεντρικό σημείο του κτιρίου στεγάζεται και λειτουργεί κυλικείο.

Στο Τμήμα λειτουργούν τα παρακάτω εργαστήρια:


1.Εργαστήριο Πληροφορικής 50 θέσεων

Το Τμήμα Διαθέτει δυο εργαστήρια Η/Υ τα οποία διαθέτουν από 25 σταθμούς εργασίας εξοπλισμένους με Η/Υ τελευταίας τεχνολογίας, projector και laser printer για την εξυπηρέτηση των μαθημάτων και των φοιτητών.
ΟΙ Η/Υ χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα Windows XP και Linux, ενώ μερικά από τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία των μαθημάτων είναι:
• Microsoft Office
• Αγγλοελληνικά και Γερμανοελληνικά Λεξικά
• Mathematica
• MatLab
• C++
• Macromedia Director
• Simulink
• OrCad
• Minitab


2. Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών
Το εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών ικανοποιεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος και ασχολείται κυρίως με ερευνητικά θέματα που αφορούν:

  • Ασύρματα Δίκτυα και Δίκτυα Κινητών Τηλεπικοινωνιών

  • Μετάδοση Πολυμεσικών Δεδομένων πάνω από Ασύρματα Δίκτυα

  • Πρωτόκολλα και Εφαρμογές του Διαδίκτυου

  • Ποιότητα Υπηρεσίας σε Ασύρματα Δίκτυα και Δίκτυα Κινητών Τηλεπικοινωνιών

  • Θέματα Ασφάλειας στα Ασύρματα Δίκτυα

  • Πολυμεσική Πολυμετάδοση

  • Θέματα Αρχιτεκτονικής και Μηχανισμών σε Ad-Hoc Δίκτυα

  • Μάθηση από Απόσταση

  • Βασικές αρχές προσομοίωσης Τηλεπικοινωνιακών συστημάτων

  • Αναλογικές τεχνικές διαμόρφωσης (ΑΜ, FM) και ψηφιακές τεχνικές διαμόρφωσης (PCM, PSK, FSK, PAM, PPM) μελετούνται τόσο από άποψη φασματικών χαρακτηριστικών όσο και από άποψη συμπεριφοράς σε περιβάλλον θορύβου και παρεμβολών

  • Επεξεργασία Τηλεπικοινωνιακών σημάτων (A/D, D/A, κωδικοποίηση φωνής, κώδικες διόρθωσης λαθών, συμπίεση δεδομένων, εξισωτές καναλιού)

  • Συστήματα διασκορπισμένου φάσματος (Direct-sequence spread-spectrum, frequency-hopped SS). Τα παραδείγματα προέρχονται από ασύρματα και δορυφορικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα

3. Eργαστήριο Ηλεκτρονικής
 
Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής περιλαμβάνει 20 θέσεις εργασίας που είναι ειδικά εξοπλισμένες με παλμογράφους, γεννήτριες χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων, τροφοδοτικά συνεχούς ρεύματος, τροφοδοτικά εναλλασσόμενου ρεύματος και πολύμετρα.
Τα πακέτα λογισμικού που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο για την ανάλυση και σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων είναι το MultiSim και το ADS (Advanced Design Systems). Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής χρησιμοποιείται κυρίως για την εκπόνηση εργαστηριακών ασκήσεων στα πλαίσια των μαθημάτων Ηλεκτρονική Ι και Ηλεκτρονική ΙΙ, καθώς επίσης και για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος.
Υπεύθυνη του Εργαστηρίου είναι η Δρ Σωτηρία Ψωμά.

   

Διοίκηση


Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής την Προσωρινή Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών συγκροτούν οι:
    1. Μασσαλάς Χρήστος Πρόεδρος Δ.Ε. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας- Πρόεδρος 
    2. Μπακούρος Ιωάννης Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας - Αντιπρόεδρος
    3. Δημητρόπουλος Ιωάννης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πόρων Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας - Μέλος 
    4. Γεωργιάδης Μιχαήλ, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πόρων Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας - Μέλος
    5. Αγγελίδης Παντελής, Επικ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πόρων Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας - Μέλος 
    6. Γεωργιάδης Λουκάς, Επικ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πόρων Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας - Μέλος 
    7. Κικκινίδης Ευστάθιος Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας - Μέλος 
    8. Παπαρίζος Κωνσταντίνος Καθηγητής Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας- Μέλος. 
    9. Τσακιρίδου Ελένη Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας -Μέλος.