Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών: Φως στο τούνελ

Το ζήτημα της λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) αποκτά νέα τροπή, έπειτα από τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΓΣEBEE, EΣEE, EBEA, ΣEB, EΣAMEA, εκπρόσωπο Πρυτάνεων και εκπρόσωπο ΤΕΙ) στις 4.1.2010. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αφαιρεί τον τίτλο «κολέγια» από τις σχετικές επιχειρήσεις καθώς σχεδιάζει να τις τοποθετήσει στη μεταλυκειακή εκπαίδευση (όπου εντάσσονται και τα ΙΕΚ), λίγους μήνες μετά την αδειοδότησή τους από την προηγούμενη κυβέρνηση, που οιονεί σηματοδοτούσε εξομοίωση των τίτλων σπουδών τους με τα πτυχία των ΑΕΙ.



Έργα και ημέρες Ν.Δ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της στο χώρο της παιδείας αλλα και λόγω της πλήρους εξάρτησης της από ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν να νέμονται το αγαθό της Παιδείας στη χώρα μας, επέλεξε στο ζήτημα των ΚΕΣ να ακολουθήσει την τακτική του «ώριμου φρούτου». Αφού εφάρμοσε τη βάση του 10, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νέους έξω από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ (και αντίστοιχες κενές θέσεις σε αυτά), αυξάνοντας ταυτόχρονα την εν δυνάμει πελατεία των ΚΕΣ, επιδίωξε ανεπιτυχώς την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, με σκοπό την παροχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από ιδιωτικούς φορείς, το 2007. Την αποτυχία αυτή ακολούθησε η επιλογή να αφήσει τη χώρα μας ανοχύρωτη και δίχως υπερασπιστική γραμμή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφευγαν οι ιδιοκτήτες των ΚΕΣ στη χώρα μας για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας. Εξάλλου, προχώρησε 4 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές εν κρυπτώ στην άνευ όρων αδειοδότηση 33 Κ.Ε.Σ., την οποία και πάγωσε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Τι αλλάζει

Βάσει τον εξαγγελιών της Υπουργού, τα ΚΕΣ θα κατατάσσονται στο «τρίτο» ή στο «τέταρτο» επίπεδο που περιλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις αντικειμενικών και θεωρητικών γνώσεων γενικού φάσματος (μεταλυκειακή εκπαίδευση), ενώ τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια κατατάσσονται στο «έκτο» επίπεδο που περιλαμβάνουν τις προχωρημένες γνώσεις ενός πολίτη και το πτυχίο. Είτε συνεργάζονται είτε όχι με ιδρύματα του εξωτερικού, θα πιστοποιούνται και αδειοδοτούνται από το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, ο ρόλος του οποίου πλεόν αναβαθμίζεται.

Ως Π.Α.Σ.Π. θεωρούμε ότι οι παρούσες εξαγγελίες αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ακατάσχετη κινδυνολογία της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα πανεπιστήμια, όλα αυτά τα χρόνια, για το αναπόφευκτο της αναγνώρισης των ΚΕΣ, δεν ήταν παρά μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη για την «αναγκαιότητα» της εμπορευματοποίησης του αγαθού της Παιδείας. ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΟΜΩΣ ΕΠΕΣΑΝ. Όντας οργανικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για οριστική διευθέτηση του ζητήματος και στη διασφάλιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου.