Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Κανονισμός Λειτουργίας Βιβλιοθήκης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών


Κανονισμός Λειτουργίας Βιβλιοθήκης
του Τμήματος
Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών






1. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.) έχει ως σκοπό την υποστήριξη και προώθηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Ιδρύµατος στο οποίο ανήκει. Προσφέρει τις υπηρεσίες της στα µέλη της ακαδηµαϊκής κοινότητας του Π.Δ.Μ., καθώς και στο ευρύτερο κοινό.


2. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχει τους παρακάτω στόχους:
 Το συνεχή εμπλουτισμό της συλλογής της.
 Την προάσπιση του δικαιώματος πρόσβασης στη πληροφορία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.
 Τη συμμετοχή στον τεχνικό σχεδιασµό και την υποστήριξη της εφαρμογής των προγραμμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
 Το σχεδιασµό και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους χρήστες.
 Την ανάπτυξη του ρόλου της βιβλιοθήκης ως φορέα της εκπαίδευσης από απόσταση και της δια βίου εκπαίδευσης.
 Τη συμβολή στη διαμόρφωση καινοτομίας στο χώρο των βιβλιοθηκών και της επιστήµης της πληροφόρησης.
 Τη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου και περιβάλλοντος (φυσικού – ηλεκτρονικού) ικανού να φιλοξενήσει εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες-δραστηριότητες.
 Τη στελέχωση των τµηµάτων της µε εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.
 Τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού της.
 Την οργάνωση και διαχείριση των υπηρεσιών της, ώστε να προλαμβάνονται έγκυρα οι ανάγκες των χρηστών.
 Την προσφορά υπηρεσιών για την κάλυψη αναγκών των Ατόµων µε Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ).
 Τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών της.
 Την προβολή των υπηρεσιών της.
 Την έκδοση πληροφοριακού υλικού, ενημερωτικών εντύπων, μελετών και άλλου έντυπου ή ηλεκτρονικού υλικού, του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη βιβλιοθήκη.
 Τη συνεργασία µε άλλους φορείς για τη βέλτιστη κάθε φορά διάχυση της πληροφορίας.






3. ΧΡΗΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

∆ικαίωµα χρήσης της Βιβλιοθήκης έχουν όλα τα µέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και το ευρύτερο κοινό.



Κανόνες Συμπεριφοράς Χρηστών

 Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης είναι υπόλογοι προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  για οποιαδήποτε φθορά, βλάβη, ή απώλεια υφίσταται η Βιβλιοθήκη, από τη µη τήρηση ή την κακή εφαρμογή των κανόνων συμπεριφοράς και πρέπει να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του προσωπικού της.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν έχει καµία ευθύνη για την απώλεια ή τη φθορά οποιουδήποτε προσωπικού αντικειμένου των χρηστών. Η τήρηση ησυχίας είναι απαραίτητη για την οµαλή λειτουργία της Βιβλιοθήκης και την προστασία της ιδιωτικής µελέτης. ∆εν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ή αντικειμένων που προκαλούν θόρυβο, σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης. Οι χρήστες που συνοδεύουν παιδιά, είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την συμπεριφορά τους στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
 Επιτρέπεται η χρήση φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη Βιβλιοθήκης.
 ∆εν επιτρέπεται στους χώρους της Βιβλιοθήκης η κατανάλωση τροφίµων και ποτών, η χρήση σπίρτων ή πάσης φύσεως πυρράς, το κάπνισµα, καθώς και η χρήση µελανοδοχείων και άλλων αντικειμένων ή ουσιών που µπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο υλικό της Βιβλιοθήκης. Χαρτιά ή άλλα σκουπίδια πρέπει να ρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων της Βιβλιοθήκης. ∆εν επιτρέπεται η υπογράμμιση, το γράψιμο ή ο σχεδιασµός επάνω στο υλικό, στον εξοπλισµό, στα έπιπλα και στο κτίριο της Βιβλιοθήκης.
 Οι χρήστες δεν επανατοποθετούν στα ράφια το υλικό που χρησιµοποίησαν. Μετά τη χρήση του, αφήνουν το υλικό επάνω στο τραπέζι του αναγνωστηρίου, είτε στο χώρο που υποδεικνύεται από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
 Τα Άτοµα µε Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) προηγούνται έναντι των άλλων χρηστών, σε όλες τις προσφερόµενες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Σε κάθε περίπτωση οι υπόλοιποι χρήστες θα πρέπει να διευκολύνουν τα άτοµα αυτά.
 Οι χρήστες δεν πρέπει να συνωστίζονται στην είσοδο και τους διαδρόµους της Βιβλιοθήκης.  
Σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισµού ή άλλου σοβαρού προβλήµατος θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.
 Οι χρήστες που χρησιµοποιούν τα φωτοτυπικά µηχανήµατα της Βιβλιοθήκης, δεν πρέπει να παραβαίνουν τα πνευµατικά δικαιώµατα των βιβλίων ή του υλικού της Βιβλιοθήκης. Οφείλουν ν’ ακολουθούν της οδηγίες χρήσης του µηχανήµατος και οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να ζητείται µόνο από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.


 ∆ικαιώµατα Χρηστών

 Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης έχουν δικαίωµα πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης που προβλέπονται στον παρόντα κανονισµό, καθώς και συµµετοχής σε όλα τα εκπαιδευτικά σεµινάρια που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης δεν έχει το δικαίωµα άρνησης παροχής των υπηρεσιών σε κανένα χρήστη, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του κανονισµού.




 4. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 Το ωράριο της λειτουργίας της Bιβλιοθήκης διαµορφώνεται ανάλογα µε το διαθέσιµο προσωπικό της, τις προσφερόµενες υπηρεσίες και τις ανάγκες των χρηστών, όπως αυτές διαμορφώνονται κάθε φορά. Το ωράριο καθορίζεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους ή εξαµήνου µετά από εισήγηση του ∆ιευθυντή της Βιβλιοθήκης και σχετική απόφαση της Επιτροπής Βιβλιοθήκης.
 Στις επίσηµες αργίες του έτους, όπως ορίζονται µε απόφαση της Επιτροπής, η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μηχναικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δε λειτουργεί.
 Η Βιβλιοθήκη µπορεί να µεταβάλει το ωράριό της, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο σε έκτατες περιπτώσεις (όπως έλλειψη προσωπικού κλπ.). Τυχόν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα και στους πίνακες ανακοινώσεων.


5. ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 Ως συλλογή της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ορίζεται το κάθε µορφής υλικό το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της Βιβλιοθήκης. Τέτοιο υλικό µπορεί να είναι:
 Εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό κάθε µορφής (βιβλία, περιοδικά, CD-ROMs, DVD-ROMs, οπτικοί δίσκοι, microfilms, φωτογραφίες, slides και άλλο οπτικοακουστικό υλικό).
 Συνδροµές σε on-line βάσεις δεδοµένων και ηλεκτρονικά περιοδικά.
 Περιοδικά περιλήψεων (abstracts, indexes κλπ.) σε έντυπη, ηλεκτρονική ή online µορφή.
 Γενικό πληροφοριακό υλικό κάθε µορφής όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλιογραφίες, εκπαιδευτικοί κατάλογοι, ευρετήρια, κλπ.
 ∆ιδακτορικές διατριβές που εκπονήθηκαν στο Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας  και άλλα Iδρύµατα του εσωτερικού και του εξωτερικού.
 ∆ιπλωµατικές εργασίες προπτυχιακών και µεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας ή άλλων Ιδρυµάτων.
 Συγγράµµατα και σηµειώσεις µαθηµάτων που διανέµονται στους φοιτητές του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας  ή άλλων AEI της Ελλάδας.
 Υλικό σε µορφή Braille, οµιλούντων βιβλίων (talking books) και large print για την υποστήριξη χρηστών που είναι τυφλοί ή µειωµένης όρασης άτοµα, καθώς και άλλο υλικό υποστήριξης ΑΜΕΑ.
Eπετηρίδες Πανεπιστηµίων, κατάλογοι µελών επιστηµονικών οργανώσεων κλπ.


Πτυχιακές Εργασίες και ∆ιατριβές

 Ένα αντίγραφο σε έντυπη µορφή και ένα αντίγραφο σε ψηφιακή µορφή από κάθε πτυχιακή (διπλωµατική) εργασία των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να κατατίθεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος.
 Ένα αντίγραφο σε έντυπη µορφή και ένα αντίγραφο σε ψηφιακή µορφή από όλες τις διατριβές οι οποίες έγιναν δεκτές για την απονοµή µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστηµίο Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να κατατίθεται στη Βιβλιοθήκη.
 Κάθε αντίγραφο µεταπτυχιακής διατριβής πρέπει να συνοδεύεται από µία δήλωση διαχείρισης των πνευµατικών δικαιωµάτων (copyright statement), υπογεγραµµένη από τον συγγραφέα, στην οποία θα καθορίζονται οι τυχόν περιορισµοί που πρέπει να τεθούν στο δανεισµό, την αντιγραφή και την ψηφιακή διαχείριση της διατριβής.


Βιβλιοθηκονοµική Επεξεργασία του Υλικού

 Το υλικό της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας, καταλογογραφείται µε βάση τους Anglo American Cataloguing Rules 2 (A.A.C.R.2) και το Library of Congress Subject Headings (LCSH). Η ταξινόµηση του υλικού γίνεται σύµφωνα µε το διεθνές σύστηµα ταξινόµησης της Library of Congresses. Κατόπιν τα στοιχεία εισάγονται στο σύστηµα αυτοµατοποίησης της Βιβλιοθήκης Geac-Advance.



6. ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ


Έκδοση Κάρτας

Όλοι οι χρήστες είναι εφοδιασμένοι με προσωπική κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης, η οποία ισχύει σε όλες τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και εκδίδεται από τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος στο οποίο ανήκουν. Η κάρτα, εκδίδεται δωρεάν για τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (εσωτερικά μέλη). Οι παρακάτω κατηγορίες μπορούν με την προσκόμιση του αντίστοιχου πιστοποιητικού ιδιότητας (βιβλιάριο / βεβαίωση σπουδών) και της αστυνομικής τους ταυτότητας να αποκτήσουν κάρτα-μέλους της Βιβλιοθήκης του Τμήματος :
§   Μέλη ΔΕΠ του Π.Δ.Μ.,
§   Υποψήφιοι διδάκτορες του Π.Δ.Μ.,
§   Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Δ.Μ.,
§   Μέλη Ε.Ε.Δ.Ι.Π. Ι, διδάσκοντες σύμφωνα με το Π.Δ. 407, ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του Π.Δ.Μ., προσκεκλημένοι ερευνητές του Π.Δ.Μ. και
§   Διοικητικοί υπάλληλοι και μέλη Ε.Τ.Ε.Π. και Ε.Ε.Δ.Ι.Π. 2 του Π.Δ.Μ..
Για την έκδοση κάρτας σε μέλη εκτός Π.Δ.Μ. (εξωτερικά μέλη), απαιτείται η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας του ενδιαφερόμενου ή του εκπροσώπου (αν πρόκειται για συλλογικό όργανο) και η καταβολή ετήσιας συνδρομής, το ποσό της οποίας καθορίζεται ανάλογα με την ιδιότητα του χρήστη:
§   Φυσικά πρόσωπα που διεξάγουν προσωπική έρευνα (ετήσια συνδρομή: 30 €),
§   Συλλογικά όργανα – Οργανισμοί – Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες(ετήσια συνδρομή:80€ )


Ισχύς Κάρτας

Η κάρτα μέλους είναι αυστηρώς προσωπική και ισχύει σε όλες της Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η κάρτα ανανεώνεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους δωρεάν για τα εσωτερικά μέλη και μόνο με την προσκόμιση πιστοποιητικού ιδιότητας (η ανανέωση γίνεται από τη Βιβλιοθήκη που εξέδωσε την κάρτα).

Τα εξωτερικά μέλη υποχρεούνται στην ετήσια καταβολή συνδρομής προκειμένου να ανανεωθεί η κάρτα τους.
Η απώλεια της κάρτας δηλώνεται άμεσα στη Βιβλιοθήκη που εξέδωσε την κάρτα και ο χρήστης επιβαρύνεται με το ποσό των 5€. Πέραν της πρώτης αντικατάστασης κάρτας, κάθε άλλη αντικατάσταση επιβαρύνεται με το ποσό των 20 €.


Κανόνες Δανεισμού

Οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον Κανονισμό Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προσωπικού και να σέβονται τους χώρους της.
Τα δικαιώματα δανεισμού ανά κατηγορία χρηστών είναι τα εξής:
§   Προπτυχιακοί φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι, μέλη Ε.Τ.Ε.Π.,Ε.Ε.Δ.Ι.Π. 2:
Δανεισμός έως και 3 βιβλία για 15 ημέρες  
§   Διδάσκοντες με Π.Δ. 407, ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του Π.Δ.Μ., υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Δ.Μ.  :
Δανεισμός έως και 10 βιβλία για 30 ημέρες
§   Μέλη ΔΕΠ, Ε.Ε.Δ.Ι.Π. 1
Δανεισμός έως και 15 βιβλία για 30 ημέρες
§   Φυσικά πρόσωπα:
Δανεισμός έως και 3 βιβλία για 15 ημέρες
§   Ιδρύματα ή Υπηρεσίες :
Δανεισμός έως και 3 βιβλία για 15 ημέρες


Γενικός κανονισμός

Τα βιβλία που δανείζονται οι χρήστες επιστρέφονται στη Βιβλιοθήκη, η οποία έκανε το δανεισμό την ημερομηνία και την ώρα που έχει οριστεί κατά το δανεισμό ή με την ειδοποίηση περί ανάκλησης του δανεισμού.
§   Ανανέωση υλικού:
Ο δανεισμός υλικού που είναι ήδη δανεισμένο σε χρήστες μπορεί να ανανεωθεί στους ίδιους χρήστες εκτός και αν το υλικό έχει ζητηθεί από άλλον χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλία τους από 1-3 φορές, ανάλογα με την ιδιότητά τους.
§   Aνάκληση υλικού:
Η Βιβλιοθήκη επιφυλάσσεται να ζητήσει ένα βιβλίο πίσω, πριν την πάροδο της ημερομηνίας επιστροφής του, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
§   Κράτηση υλικού:
Οι χρήστες μπορούν να κάνουν κράτηση κάποιου βιβλίου που είναι δανεισμένο. Με την επιστροφή του βιβλίου ο ενδιαφερόμενος χρήστης ειδοποιείται τηλεφωνικώς για να παραλάβει το βιβλίο. Αν ο ενδιαφερόμενος χρήστης δεν προσέλθει μέσα σε 3 ημέρες από την ημερομηνία ειδοποίησης του, η κράτηση ακυρώνεται.
§   Πρόστιμα:
Ο χρήστης που έχει δανειστεί υλικό είναι υποχρεωμένος να το επιστρέψει εντός των χρονικών ορίων που καθορίζονται από το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται. Για κάθε βιβλίο που δεν επιστρέφεται έγκαιρα, ο δανειζόμενος υποχρεώνεται να καταβάλλει χρηματικό πρόστιμο (0,30 €  / ημέρα για τα βιβλία της Κύριας Συλλογής και 0,30 € / ώρα για τα βιβλία της Κλειστής Συλλογής – Διδακτικά). Όταν για έναν χρήστη εκκρεμεί πρόστιμο, δεν μπορεί να δανειστεί από καμιά βιβλιοθήκη του Π.Δ.Μ. έως την εξόφλησή του.
§   Αντικατάσταση υλικού:
Όταν ο χρήστης δεν είναι σε θέση, για οποιοδήποτε λόγο, να επιτρέψει το υλικό που δανείστηκε, υποχρεούται να καταβάλει το κόστος του ή να το αντικαταστήσει. Το κόστος περιλαμβάνει την τιμή του υλικού προσαυξημένη κατά 5 % για τα έξοδα επεξεργασίας του.
Το δανειζόμενο υλικό επιθεωρείται κατά την επιστροφή του. Αν διαπιστωθούν επιπλέον φθορές, ο δανειζόμενος υποχρεώνεται στην αποκατάστασή τους ή στην αντικατάστασή του, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.


Ακυρώσεις Κάρτας Μέλους - Βεβαιώσεις

Υποψήφιοι διδάκτορες και φοιτητές (προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί) που έχουν ολοκληρώσει τη διδακτορική τους διατριβή ή τις σπουδές τους αντίστοιχα, χάνουν το δικαίωμα χρήσης της κάρτας μέλους της βιβλιοθήκης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Πριν την ορκωμοσία τους είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στη Γραμματεία του Τμήματος έγγραφη βεβαίωση που να αναφέρει ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση προς τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (δανεισμένο υλικό, πρόστιμα κλπ). Με τη χορήγηση της βεβαίωσης η βιβλιοθήκη ακυρώνει την κάρτα μέλους και διαγράφει τον χρήστη από το αυτοματοποιημένο σύστημα.


Απόπειρα Κλοπής ή Κλοπή Υλικού

 Στην περίπτωση που διαπιστωθεί απόπειρα κλοπής ή κλοπή υλικού από µέλος ή χρήστη της Βιβλιοθήκης, αναστέλλεται άµεσα η ιδιότητα του µέλους και το θέµα κοινοποιείται στην Επιτροπή Βιβλιοθήκης και στο Τµήµα του µέλους. Αν το µέλος δεν ανήκει στην Πανεπιστηµιακή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει η σχετική νοµοθεσία.


Συλλογές Υλικού

Το βιβλιακό υλικό συλλογής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας, ως προς τη δυνατότητα δανεισμού του, διακρίνεται σε 3 κατηγορίες:
§   Συλλογή πλήρους δανεισμού:
Περιλαμβάνει υλικό που δανείζεται πάνω από 15 μέρες
§   Συλλογή περιορισμένου δανεισμού:
Περιλαμβάνει υλικό που επιτρέπεται να δανειστεί για περιορισμένο χρόνο
§   Συλλογή μη δανειζόμενου υλικού:
Περιλαμβάνει υλικό του οποίου η χρήση επιτρέπεται μόνο μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης, π.χ. περιοδικά, πληροφοριακά βιβλία, Εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, σπάνιο υλικό, κ.λ.π.












7. ∆ΙΑΔΑΝΕΙΣΜΟΣ


 Παραγγελίες Άρθρων Περιοδικών

 Όλοι οι χρήστες έχουν το δικαίωµα παραγγελίας φωτοαντιγράφων άρθρων περιοδικών, σύµφωνα µε την εξής διαδικασία: Η παραγγελία γίνεται µε τη συµπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, και να αποσταλεί ηλεκτρονικά µέσω της σχετικής ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Τεκµηρίωσης. Σε κάθε περίπτωση που το κόστος της παραγγελίας βαρύνει τον παραγγέλοντα ο οποίος προπληρώνει για το Courrier αποστολής. Όλες οι χρεώσεις γίνονται σύµφωνα µε τα τιµολόγια του Εθνικού Κέντρου Τεκµηρίωσης (ΕΚΤ).

 ∆ιαδανεισµός Βιβλίων

 Η υπηρεσία διαδανεισµού βιβλίων από άλλες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού προσφέρεται µόνο στα µέλη της Βιβλιοθήκης. Ο διαδανεισµός βιβλίων γίνεται µε τη συµπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, που αποστέλεται ηλεκτρονικά µέσω της σχετικής ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Τεκµηρίωσης, του Συλλογικού Καταλόγου και του «Ζέφυρου». Σε κάθε περίπτωση που το κόστος της παραγγελίας βαρύνει τον παραγγέλοντα ο οποίος προπληρώνει για το Courrier αποστολής. Όλες οι χρεώσεις γίνονται σύµφωνα µε τα τιµολόγια του Εθνικού Κέντρου Τεκµηρίωσης (ΕΚΤ).


Πρόσβαση σε Γκρίζα Βιβλιογραφία

 Στο πλαίσιο της Οριζόντιας ∆ράσης Βιβλιοθηκών ΑΕΙ - ΤΕΙ αναπτύχθηκε µια ολοκληρωµένη κατανεµηµένη µονάδα Ηλεκτρονικής Τεκµηρίωσης, το σύστηµα ΑΡΤΕΜΙΣ. Σκοπός του ΑΡΤΕΜΙΣ είναι η συστηµατική αρχειοθέτηση και διάδοση της πνευµατικής παραγωγής των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, µε τη βοήθεια της τεχνολογίας των ψηφιακών βιβλιοθηκών. Στο σύστηµα θα γίνει ηλεκτρονική καταχώρηση της γκρίζας βιβλιογραφίας (διπλωµατικές, µεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες, καθώς και τεχνικές αναφορές) που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, µέσω της ιστοσελίδας http://www.heal-link.gr/.




8. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ


 Φωτοαντίγραφα

 Στα φωτοαντιγραφικά µηχανήµατα  της Βιβλιοθήκης µπορεί να γίνει αναπαραγωγή µόνο του υλικού της Βιβλιοθήκης, µε τη χρήση ειδικών µαγνητικών καρτών, και µε βάση τους ισχύοντες νόµους προστασίας της πνευµατικής ιδιοκτησίας (copyright). Ο χειρισµός των µηχανηµάτων γίνεται από τους χρήστες και όχι από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.
  Στην περίπτωση που τα φωτοαντιγραφικά µηχανήµατα της Βιβλιοθήκης δε λειτουργούν λόγω βλάβης, τότε τα µέλη µπορούν να δανειστούν για 3 ώρες και το υλικό που δεν δανείζεται, για να το φωτοτυπήσουν σε µηχάνηµα εκτός της Βιβλιοθήκης. Οι χρήστες µπορούν να προµηθεύονται τις µαγνητικές κάρτες από τη Βιβλιοθήκη. Το κόστος των φωτοτυπιών ορίζεται από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης στην αρχή κάθε ακαδηµαϊκού έτους ή εξαµήνου.


 Εκτυπώσεις

Εκτύπωση σελίδων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση των ίδιων ειδικών μαγνητικών καρτών για τη χρήση του φωτοτυπικού μηχανήματος της βιβλιοθήκης. Η χρέωση για την παραπάνω υπηρεσία είναι ίδια µε τη χρέωση για τη φωτοαντιγραφική αναπαραγωγή υλικού. Το ποσό των χρεώσεων των καρτών αποφασίζεται από την Επιτροπή της Βιβλιοθήκης. Επίσης κάθε τέλος του χρόνου η Βιβλιοθήκη παραδίδει το συνολικό ποσό από τη διαδικασία των χρεώσεων αυτών των καρτών στην Οικονομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου.


9. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Ορισμός
Ως Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο (ΗΑ) νοούνται όλοι οι διαθέσιμοι υπολογιστικοί πόροι (εξοπλισμός-περιφερειακά) οι οποίοι υπάρχουν στους χώρους της Βιβλιοθήκης για την εξυπηρέτηση των χρηστών της. Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο παρέχει δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις πηγές πληροφόρησης που διαθέτει η Βιβλιοθήκη, καθώς και σε όλες τις πηγές πληροφόρησης στις οποίες η Βιβλιοθήκη έχει εξασφαλίσει δικαίωμα πρόσβασης. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα ζεύξης με πηγές πληροφόρησης οι οποίες εμπίπτουν στο άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε μια σειρά υπηρεσιών και εργαλείων απαραίτητων για την εξυπηρέτηση των επιστημονικών αναγκών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως:
• εργαλεία καθημερινής χρήσης (MS-Office, κλπ).
• διαδίκτυο (ελεγχόμενη πρόσβαση).
• συστήματα και υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
• σαρώσεις, εκτυπώσεις, κλπ.

 Κανόνες λειτουργίας
·        Οι ώρες λειτουργίας του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο συμπίπτουν με τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.
·        Η Βιβλιοθήκη κατά την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους προσφέρει σεμινάρια στους νέους φοιτητές σχετικά με τη χρήση του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο. Επίσης σε τακτά χρονικά διαστήματα η Βιβλιοθήκη ενημερώνει τους χρήστες της, είτε με σεμινάρια είτε με άλλες εκδηλώσεις, ανάλογα με το αντικείμενο, για τις νέες υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται.
·        Η Βιβλιοθήκη έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σύνολο ή μέρος του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο για ειδικούς σκοπούς, όπως ενημερωτικά σεμινάρια, κλπ., τα οποία βεβαίως αφορούν το αντικείμενο της Βιβλιοθήκης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Βιβλιοθήκη ενημερώνει τους χρήστες της για τη διαθεσιμότητα των σταθμών εργασίας αναρτώντας αντίστοιχο πρόγραμμα κράτησής τους.
·        Εφόσον τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας επιθυμούν για διδακτικούς σκοπούς να χρησιμοποιήσουν τους χώρους των Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, στις μονάδες όπου η οργάνωση του χώρου το επιτρέπει χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Βιβλιοθήκης, θα πρέπει να ενημερώνουν το Βιβλιοθηκονόμο της Βιβλιοθήκης, δηλώνοντας τις επιθυμητές ημέρες και ώρες κράτησης, τουλάχιστον 5 μέρες πριν τη διεξαγωγή του σεμιναρίου.
·        Η διαθεσιμότητα των υπολογιστικών πόρων σε περιόδους αιχμής ακολουθεί το δείγμα κράτησης περιορισμένου χρόνου, το οποίο αναρτάται από τη βιβλιοθήκη και επιτρέπει τη χρήση με βάση τη χρονοχρέωση.
·          Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης μπορούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστικούς πόρους και τον περιφερειακό εξοπλισμό του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο ως βοήθημα στην εκπαιδευτική διαδικασία:.
  η χρήση των εκτυπωτών και σαρωτών πρέπει να γίνεται με σύνεση και  μόνο     εφόσον υπάρχει ανάγκη.
  η περιφερειακή μνήμη (σκληροί δίσκοι) μπορεί να χρησιμοποιείται για προσωρινή αποθήκευση δεδομένων. Ο χρήστης με δική του ευθύνη πρέπει να φροντίζει για την έγκαιρη μεταφορά των προσωπικών του δεδομένων σε USB Flash Disks ή
cds ή άλλα μέσα αποθήκευσης.
  το καθάρισμα της περιφερειακής μνήμης (σκληρών δίσκων) γίνεται από τους χειριστές του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.
  το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο ουδεμία ευθύνη φέρει για οποιαδήποτε απώλεια προσωπικών ή άλλων δεδομένων τα οποία δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Βιβλιοθήκης.

·          Οι σταθμοί εργασίας του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και απαγορεύεται η διακοπή της λειτουργίας τους χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το υπεύθυνο βιβλιοθηκονόμο που εποπτεύει το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.
·          Προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιάζονται στη λειτουργία υπολογιστικών πόρων αναφέρονται άμεσα στον επιβλέποντα υπεύθυνο βιβλιοθηκονόμο, οι οποίος επιλαμβάνεται προκειμένου το πρόβλημα να λυθεί το συντομότερο δυνατόν από τους υπευθύνους των υπολογιστικών πόρων του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.

Ασφάλεια - Φθορές – Κυρώσεις

Οι χώροι του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο αποτελούν χώρους της Βιβλιοθήκης και συνεπώς ισχύουν όλοι οι γενικοί κανόνες που προβλέπονται από τον παρόντα Κανονισμό τους οποίους οι χρήστες οφείλουν να τηρούν.
Οι χρήστες του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο έχουν χρέος να είναι προσεκτικοί στο τρόπο χρήσης του υλικού και του εξοπλισμού του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.
Οποιαδήποτε απώλεια ή φθορά του υλικού και του εξοπλισμού του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο αποκαθίσταται ή αποζημιώνεται από το χρήστη που την προκάλεσε. Το αρμόδιο προσωπικό της Βιβλιοθήκης έχει τη δυνατότητα, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ή απρόβλεπτων καταστάσεων, να διακόπτει, συνολικά ή τμηματικά, τη λειτουργία του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο για όσο διάστημα είναι αναγκαίο. Για το σκοπό αυτό έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την άμεση διακοπή χρήσης του εξοπλισμού και την αποχώρηση των χρηστών από τους χώρους του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.
   Η χρήση του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο συνεπάγεται αυτόματα τη δέσμευση των χρηστών ότι δεν παραβιάζουν με κανένα τρόπο τους εκάστοτε ισχύοντες νόμους και διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, αλλά όχι αποκλειστικά:
η χρήση του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο συνεπάγεται αυτόματη αποδοχή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιώματος (Ν. 2121/93, Ν. 3049/2002 άρθρο 14 και Ν. 3057/2002 άρθρο 81)
στο βαθμό που η νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζεται για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται για τις έντυπες, απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή εκτύπωση όλου του περιεχομένου των προσβάσιμων μέσω του διαδικτύου βιβλίων ή/και τευχών περιοδικών εκδόσεων.
   Η χρήση του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο ισοδυναμεί με υπεύθυνη δήλωση ότι οι αντλούμενες πληροφορίες ή τα οποιασδήποτε μορφής αντλούμενα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για προσωπική μελέτη ή έρευνα, ή για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας εντός των χώρων του Π.Δ.Μ.
   Σε κάθε περίπτωση οι χρήστες του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο δεσμεύονται επίσης από τους όρους και τους κανόνες που προβλέπουν οι συμφωνίες και οι άδειες χρήσης τις οποίες υπογράφει η Βιβλιοθήκη για την παροχή πρόσβασης στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, σε περιεχόμενο το οποίο υπάγεται σε καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
   Κάθε απόπειρα παραβίασης των ρυθμίσεων/διατάξεων ασφαλείας του Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, ή κάθε απόπειρα παραβίασης της ασφάλειας του δικτύου της Βιβλιοθήκης, του δικτύου του Π.Δ.Μ. ή κάθε δικτύου εκτός του Π.Δ.Μ. με τη χρήση των υπολογιστικών πόρων του Ηλεκτρονικού Αναγνωστήριου θεωρείται αθέμιτη και κακόβουλη χρήση και επισύρει τις αντίστοιχες κυρώσεις.
   Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των χρηστών στους παραπάνω κανονισμούς ή στις υποδείξεις του προσωπικού της Βιβλιοθήκης, καθώς και στις περιπτώσεις διαπίστωσης σοβαρής αμέλειας, αθέμιτης ή κακόβουλης χρήσης ή εσκεμμένης φθοράς ή κλοπής, η Επιτροπή της Βιβλιοθήκης ακολουθεί τις διαδικασίες οι οποίες ορίζονται από τον παρόντα Κανονισμό.

10. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ


 Online Κατάλογος της Βιβλιοθήκης (OPAC)

 Όλοι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και αναζήτησης στον online κατάλογο της Βιβλιοθήκης διαµέσου του ∆ικτύου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.


Online Ηλεκτρονικά Περιοδικά

 Όλοι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα, αναζήτησης και πρόσβασης στα πλήρη κείµενα των άρθρων των περιοδικών της Κοινοπραξίας Ελληνικών Ακαδηµαϊκών Βιβλιοθηκών (ΚΕΑΒ ή HEAL-LINK) διαµέσου του ∆ικτύου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σε περίπτωση που εξωτερικοί χρήστες επιθυµούν να εκτυπώσουν άρθρα περιοδικών στη Βιβλιοθήκη η χρέωση είναι η ίδια που προβλέπεται για την παραγγελία άρθρων περιοδικών


 Βιβλιογραφική Αναζήτηση σε Βάσεις ∆εδοµένων εκτός Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

 Η αναζήτηση διεθνούς βιβλιογραφίας από βάσεις δεδοµένων που δεν υπάρχουν στο Πανεπιστημίο Δυτικής Μακεδονίας, γίνεται µέσω του Εθνικού Κέντρου Τεκµηρίωσης (ΕΚΤ). Για την αναζήτηση διεθνούς βιβλιογραφίας απαιτείται η συµπλήρωση αίτησης, η οποία υπάρχει στη Βιβλιοθήκη. Η χρέωση γίνεται σύµφωνα µε τον τιµοκατάλογο του ΕΚΤ.


11. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


 Γενικές ∆ιατάξεις

   Η Υπηρεσία Βιβλιοθήκης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έχει έδρα την Κοζάνη και υπάγεται διοικητικά απ’ ευθείας στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Δ.Μ. και διευθύνεται από το υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης, ο οποίος ορίζεται µε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος.
    Στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης ανήκουν όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στη Βιβλιοθήκη, ανεξαρτήτως του είδους της εργασιακής σχέσης τους µε το Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας. Η Βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα να απασχολεί επικουρικά προπτυχιακούς και µεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας σε οποιοδήποτε Τµήµα της Βιβλιοθήκης. Η ανάθεση καθηκόντων στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης είναι αποκλειστική αρµοδιότητα του υπεύθυνου της Βιβλιοθήκης.     
   Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ανεξάρτητα µε την υπαλληλική του κατηγορία υποχρεούται να τηρεί τους κανόνες του παρόντος Κανονισµού.    
   Ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης ενηµερώνει την Επιτροπή Βιβλιοθήκης για όλα τα θέµατα της Βιβλιοθήκης, κατά τις συνεδριάσεις της. Επίσης συντάσσει και παρουσιάζει στον Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος την Ετήσια Έκθεση της Βιβλιοθήκης και συµµετέχει στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής ή και των άλλων οργάνων του Πανεπιστηµίου, κάθε φορά που υπάρχει θέµα Βιβλιοθήκης στην αντίστοιχη ηµερήσια διάταξη.


 Επιτροπή Βιβλιοθήκης

    Η Επιτροπή Βιβλιοθήκης αποτελείται από 3 μέλη, τον Πρόεδρο του Τμήματος , έναν εκπρόσωπο των φοιτητών και τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης, έχει ρόλο συµβουλευτικό και ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Η επιτροπή βιβλιοθήκης συμβάλει στη διασύνδεση της βιβλιοθήκης με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές και προωθεί τα προβλήματα της βιβλιοθήκης στα όργανα λήψης αποφάσεων.
     Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά µια φορά το δίμηνο ή συχνότερα, όταν προκύπτουν θέµατα που απαιτούν την άµεση λήψη αποφάσεων. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής γίνονται µετά από πρόταση του Προέδρου της επιτροπής ή των µελών της. Η τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων γίνεται από τη Γραµµατεία του Τμήματος. ∆ικαίωµα ψήφου έχουν όλα τα µέλη της Επιτροπής.
 Στις αρµοδιότητες της Επιτροπής περιλαµβάνονται:
 α) Η υποβολή προτάσεων για την πολιτική ανάπτυξης της Βιβλιοθήκης.  Ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης σε συνεργασία µε την Επιτροπή, σχεδιάζει την πολιτική ανάπτυξης της Βιβλιοθήκης και επιβλέπει την εφαρµογή της.
β) Ο σχεδιασµός για τη σύνδεση και συµµετοχή της Βιβλιοθήκης στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας.
δ) Ο καθορισµός πολιτικής εµπλουτισµού και ανάπτυξης της συλλογής της Βιβλιοθήκης.
 ε) Ο καθορισµός της διαδικασίας παραγγελίας υλικού για τον εµπλουτισµό και ανάπτυξη της συλλογής της Βιβλιοθήκης, µετά από εισήγηση του υπεύθυνου.
 στ) Ο καθορισµός του ωραρίου λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.
 ζ) Ο καθορισµός των δικαιωµάτων δανεισµού και του ύψους των προστίµων για την καθυστερηµένη επιστροφή του υλικού.
 η) Ο καθορισµός του κόστους των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης που παρέχονται µε χρέωση των χρηστών.
 θ) Η αντιµετώπιση των παραπτωµάτων των µελών και χρηστών, καθώς και η προώθησή τους στα αρµόδια Όργανα του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται.


12. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

α) Ο παρών Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης τροποποιείται, εφόσον κριθεί απαραίτητο, κάθε τρία χρόνια ή και νωρίτερα, μετά από πρόταση του υπεύθυνου της Βιβλιοθήκης   προς την Επιτροπή της Βιβλιοθήκης, η οποία και εισηγείται στην Διοκούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας την έγκριση του νέου Κανονισμού.
Β) Επίσης επιμέρους θέματα που δεν καλύπτονται με τον παρόντα εσωτερικό κανονισμό ρυθμίζονται, ανάλογα με τη σπουδαιότητα τους με αποφάσεις του υπεύθυνου, της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης και των Διοικητικών οργάνων του Π.Δ.Μ.